Gnestastämmans kurser lördagen den 3 feb 2018

Allmän info

Anmälan till kurser tas emot via epost gnestastamman@teaterignesta.se
Ange namn + önskad kurs. En bekräftelse på anmälan kommer med e-post.
Då kurserna har begränsat antal platser är det bra att anmäla sig i god tid!

Betalning via swish eller kontant på plats - jämna pengar vid kontantbetalning!
Kostnad: Vuxna 200 SEK, ungdom upp till 25 år 100 SEK (entréarmband till stämman ingår i kurspriset).

Kurserna pågår mellan 10.00-12.00 vid Elektron och Frejaskolan - vänligen notera vilken lokal som är aktuell för just din kurs! Både spel- och viskurs sker på gehör, dvs. inga noter används - det vara bra att ha möjlighet att spela in (mobiltelefon t. ex.).

Om kurserna

VISKURS MED SOFIA SANDÉN - ELEKTRON
Viskursen med Sofia bjuder på en bred repertoar av visor och polskor mestadels från Dalarna. Det blir även ett smakprov på röstträning och andning, uttryck, gestaltning och stilkänsla –vad som gör att det låter folksång. Naturligtvis kryddat med en stor portion sångglädje!
 
OM SOFIA
Sofia Sandén, sångerska och folkmusiker från Leksand är en mångsidig artist med flertalet skivor och turnéer i sitt bagage. Senast aktuell med trion Sandén-Nygårds-Carr som släppt rosade skivorna ”Natt blir dag” och ”Drömmen och livet” nyskriven musik med texter av A E Karlfeldt under 2016.
Är även erfaren och omtyckt pedagog och logonom/röst & talpedagog. Undervisar i folksång på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt på Malungs folkhögskola och Musikkonservatoriet i Falun.
 


FIOLKURS MED ANDERS NYGÅRDS - FREJASKOLAN
Kursen kommer fokusera på Rättviklåtar från Anders digra repertoar. Det bjuds också på en dos tonbildning och sväng!
 
OM ANDERS
Anders är riksspelman med stadig grund i traditionen, nyfiken och mångsidig musiker/kompositör. Han har skrivit musiken till flertalet filmer och teateruppsättningar, bl a Masjävlar och nu senast filmen Monky, som är årets stora familjesatsning inom svensk film -premiär julen 2017! Turnérar som folkmusiker samt nu senast i Magnus Ugglas succémonolog Hallå! Popmusik, kickar å kläder.
 
ENSEMBLEKURS MED IAN CARR - FREJASKOLAN
Ian håller i en svängig och spontant ensemblekurs! Alla instrument välkomna och arrangemang skapas utifrån deltagarnas förutsättningar.

OM IAN
Ian Carr, gitarrist och musikant som har vistats på den brittiska folkmusikscenen sedan slutet av 1980-talet.
I Sverige har han bland annat spelat med Timber, Sofia Karlsson, Niklas Roswall, Sandén-Nygårds-Carr samt varit musikalisk ledare på Ethno Sweden under ett tiotal år. 2014 släpptes första egna plattan ”Who He? - en kärleksförklaring till ljuden i svensk folkmusik, med smak av polska och doft av electronica.
DANSKURS MED BERT PERSSON - ELEKTRON
På begäran - Bert Persson återvänder och delar med sig av sina gedigna kunskaper inom den folkliga dansen - denna gång med fokus på två olika hamburskeformer, den sörmländska rundpolskan.

OM BERT
Bert Persson, fd lektor i folkdans på Dans- och Cirkushögskolan. Bert har mer än 50 års erfarenhet av att dansa folkdans och nästan lika lång erfarenhet av att undervisa i folkdans, från 1981 på heltid. Bert har också erfarenhet av scenisk verksamhet med folkdans, som dansare och koreograf, bl. a. med Svensk Folkdansensemble och Virvla. Sedan mars 2016 är Bert ordförande i Södermanlands spelmansförbund.  Bert var med i den grupp som 1974 tillsammans med Henry Sjöberg jobbade fram den sörmländska slängpolskan. Arbetet utgick från Henrys uppteckningar och mötena med många äldre människor som berättat och visat hur de hade dansat slängpolska i unga år.