KUrser 2017

Allmän info

Anmälan till kurser tas emot via epost gnestastamman@teaterignesta.se
Ange namn + önskad kurs.

Betalning via swish eller kontant på plats - jämna pengar vid kontantbetalning!
Kostnad: Vuxna 200 SEK, ungdom upp till 25 år 100 SEK (entréarmband till stämman ingår i kurspriset).

Kurserna pågår mellan 10.00-12.00 vid Elektron och Frejaskolan - vänligen notera vilken lokal som är aktuell för just din kurs! Alla kurser sker på gehör, dvs. inga noter används. Vid samtliga kurser kan det vara bra att ha möjlighet att spela in (mobiltelefon t. ex.).
Tyvärr är låtkursen med Christina Frohm inställd pga sjukdom. Det finns dock platser kvar på övriga kurser. Info till er som anmält sig till Christinas kurs har gått ut via epost.

Om kurserna

FIOL FÖR NYBÖRJARE MED SANDRA MARTELEUR - VID FREJASKOLAN
Välkommen till en kurs för dig som nyss har börjat spela eller kanske har spelat förut och vill komma igång igen. Vi spelar enklare folkmusiklåtar på gehör, sätter ihop låtarna med komp och stämmor och jobbar med sväng och grundläggande teknik.
 
OM SANDRA
Sandra är folkmusiker och barockviolinist utbildad på Kungl Musikhögskolan. Hon spelar bland annat med med Stormsteg, Emilia Amper och Gunnar Idenstam och kan höras i olika barockensembler i Stockholm. Sandra är även utbildad pedagog och jobbar som fiollärare på Ekerö Kulturskola och har under flera år varit ledare på Ethno Sweden.
ENSEMBLEKURS MED ERIK RONSTRÖM - VID FREJASKOLAN
Vi sätter ihop en ensemble av de musiker som kommer till kursen, och skapar musik och arrangemang utifrån just den ensemblens förutsättningar!
Låtmaterial väljer vi fritt utifrån vad som passar: kanske en gotländsk vals, några irländska jigs eller en finsk tango? Alla instrument välkomna.

OM ERIK
Erik är folkmusiker och gitarrist, aktiv i bl.a grupperna Stormsteg, Massivet och Triller. Den svenska folkmusiken är hans hemmaplan, men han är också väl bevandrad i andra musiktraditioner, såväl keltiska som ryska, rumänska och bulgariska.

 
SPELA STORMSTEGSLÅTAR MED BRIGET MARSDEN
- VID FREJASKOLAN
Ta chansen att lära dig några låtar ur Stormstegs repertoar! Vi fokuserar på melodispel och sväng. 
Förkunskap: Du kan traktera ditt instrument på grundnivå. Utlärning sker på gehör. Ta med något att spela in på.
 
OM BRIDGET
Bridget Marsden, Årets Artist på Folk & Världsmusikgalan 2016 och aktuell med sin debut soloskiva When I Listen To Bingsjö. Turnerar med Stormsteg, Bridget Marsden & Leif Ottosson och fiolkvartetten When We Do Bingsjö med Ellika Frisell, Emma Reid och Jon Holmén.  
www.bridgetmarsden.net
FOLKLIG SÅNG MED KEFAS BERLIN - VID FREJASKOLAN
Välkommen till en kurs för dig som vill sjunga sånger från olika delar av världen. Förutom svenska dansvisor och trallar blir det afrikanskt, haitiskt och östeuropeiskt, beroende på gruppens sammansättning och intresse. Vi arbetar helt utifrån gehör och där jag lägger till stämmor, allt efter gruppens förmåga.
Vi inleder kursen med en god stunds sångröst-uppväckning. Kursen vänder sig både till dig med god sångvana och dig utan.

OM KEFAS
Kefas har varit sjungande hela sitt liv och har på vägen samlat på sig många sånger och erfarenheter från olika håll inom världsmusiken. Sedan 35 år har han arbetat pedagogiskt och konstnärligt med sång, rörelse, lek och teater med barn och vuxna i Sverige och utomlands. Under 20 års ledande av sånggrupper och körer har ett arbetssätt utvecklats som får även den allra minst erfarne att snabbt och lätt dras med i stämsjungandet. Kefas är en mycket omtyckt och medryckande kurs- och körledare.
Tyvärr är låtkursen med Christina Frohm inställd pga sjukdom. Det finns dock platser kvar på övriga kurser. Info till er som anmält sig till Christinas kurs har gått ut via epost.

LÅTKURS MED CHRISTINA FROHM - VID ELEKTRON
Denna kurs kommer att handla om att blåsa liv i låtar som återfinns i uppteckningar och utgåvor. Exempel kommer att ges på hur låtar kan tolkas med utgångspunkt från dans.
 
OM CHRISTINA
Christina är riksspelman och folkmusikpedagog, född och uppvuxen i Gnesta. Som pensionerad fiollärare har hon numera möjlighet att vara mer aktiv inom Södermanlands spelmansförbund med kurser och föreställningar.
DANSKURS MED BERT PERSSON - VID ELEKTRON
På danskursen kommer vi jobba med olika sätt att utifrån olika musiktyper förhålla oss till de äldsta formerna av polskor - de vi idag kallar fläckpolskor.

OM BERT
Bert Persson, fd lektor i folkdans på Dans- och Cirkushögskolan. Bert har mer än 50 års erfarenhet av att dansa folkdans och nästan lika lång erfarenhet av att undervisa i folkdans, från 1981 på heltid. Bert har också erfarenhet av scenisk verksamhet med folkdans, som dansare och koreograf, bl. a. med Svensk Folkdansensemble och Virvla.
Sedan mars 2016 är Bert ordförande i Södermanlands spelmansförbund.  Bert var med i den grupp som 1974 tillsammans med Henry Sjöberg jobbade fram den sörmländska slängpolskan. Arbetet utgick från Henrys uppteckningar och minnen från mötena med många äldre människor som berättat och visat hur de hade dansat slängpolska i unga år.