Kurser vid Gnestastämman 2015

Allmän info

Anmälan till kurser tas emot via epost gnestastamman@teaterignesta.se
Ange namn + önskad kurs. 

Betalning sker till bankgiro Teater i Gnesta 791-4518.
Sätt ditt namn som betalningsreferens. Inbetald avgift garanterar plats på kurs.

Betalning sker kontant på plats.
Kostnad: Vuxna 200 SEK, ungdom upp till 25 år 100 SEK (entréarmband till stämman ingår i kurspriset).

Kurserna pågår mellan 10-12.30 vid Elektron och Frejaskolan.
Alla kurser sker på gehör, dvs. inga noter används. 

Ungdomskurs (upp till 25 år) med Jeanett Rousu på Frejaskolan

Jeanett Rousu Jeanett Rousu
Jeanett är folkmusiker och musikpedagog och hennes folkmusikaliska hemvist är de småländska slängpolskornas lummiga skogar. Fiolen är hennes favoritinstrument, och det var med den kombinationen – fiol och slängpolskor – som hon blev riksspelman 1998. Jeanett spelar även låtar från andra delar av Sverige och komponerar musik själv. Hon arbetar som musiklärare och webbdesigner på Stiernhööksymnasiet i Rättvik.

Jeanetts kurs innehåller melodispel med betoning på småländsk folkmusik. Genomgång av ornamentik, betoningar, stråkteknik m.m. för att få låten att låta just småländskt. Kursen tar också upp skillnader i solospel kontra dansspel. 

​http://jeanettrousu.wordpress.com

Låtspel med Caroline Eriksson på Frejaskolan

Caroline Eriksson Caroline Eriksson
Caroline Eriksson kommer från Trosa i Södermanland och har en kandidatexamen som musiker från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Just nu läser hon en påbyggnadsutbildning för att bli pedagog på samma högskola och är verksam som frilansande musiker samt musikpedagog.
Caroline spelar fiol och nyckelharpa och musicerandet består mestadels av låtar från Södermanland, Uppland, Dalarna och egenkomponerat material. Utöver de svenska vyerna så hämtar hon gärna inspiration från Scottland och det som "tar tag" enligt hennes egen smak.
Caroline spelar med i grupperna Albatross, Tradpunkt, Vidsynt, Julia Jonas Band och Syskonen Eriksson m.fl. Hon är dessutom riksspelman. 
Varmt välkommen till en kurs med Caroline Eriksson där hon lär ut låtar från sin svenska repertoar!

www.carolinemadliene.wordpress.com

Viskurs med Karin Ericsson Back på Elektron

Karin Ericsson Back Karin Ericsson Back
Karin Ericsson Back är utbildad musiker och pedagog vid folkmusikinstitutionen på Kungliga Musikhögskolan, Stockholm. Hon är verksam som frilansande sångerska, folkmusiker och pedagog. Med folkmusiken som grund arbetar hon gränsöverskridande mot många andra genres. Traditionella låtar blandas med nykomponerat material, snirkliga koraler möter svulstiga tangos. Karin framträder gärna solo men samarbetar också med flera andra musiker bland annat i sångtrion Irmelin och i gruppen Karin Ericsson Back Band. 
Viskursen med Karin bjuder på sångpärlor från Sverige, Norden och världen.
Inga förkunskaper krävs - alla är välkomna!

​www.karineb.se

Kompa folkmusik - Peter Rousu på Frejaskolan

Peter Rousu Peter Rousu
Peter Rousu arbetar som musiker i form av elbasist inom vitt skilda genrer och som gitarrist inom världs- och folkmusiksfären.
Han undervisar vid högre musikutbildningar främst vid gymnasie, folk- och musikhögskolor. 
Sedan 2014 driver han eget skivbolag där han ger ut egen musik.

Kursen med Peter vänder sig till dig som vill utveckla hur man kan kompa folkmusik.
Peter lär ut någon/några melodier och fokuserar på hur man kan kompa dessa på olika sätt och hur man kan använda sig av ackord, riff, stämmor, polyrytmik m.m. för att skapa fyllighet och klangvariation.

​http://4stringmusic.se

Danskurs - GAMMALPOLSKA FRÅN FÖLLINGE & RÖROSPOLS
med Ulla & Lennarth Sandberg på Elektron

Tyvärr är kursen inställd pga. för få anmälningar.

Ulla och Lennarth Sandberg har dansat folkliga danser i ca. 30 år. Dom har medverkat i grupper för danspresentation på scen och även haft workshopar i USA och Japan m.fl. länder. Dom har också undervisat ungdomsgruppor i folkliga danser.

Gammalpolska från Föllinge är en fartfylld polska och innehåller något så intressant som en fram-mejs (bakmes medsols). 
Det blir också repetition av förra årets dans, Rörospols, som är  en kul och populär dans från Röros i Norge. Dansen har olika turer och innehåller både bakmes och polske-omdans.

Till kursen spelar Gamla Enskede Spelmän -
Lena Vik Iggendal [cittra], Gunnar Iggendal [fiol] och Ulf Lundgren [fiol]. Gamla Enskede Spelmän har kommit att bli mycket uppskattade för sitt lyhörda och svängiga spel till dans. De är själva erfarna polskedansare och spelar de olika låt-dialekterna så att de passar och svänger till danserna.

Första delen av YouTube-klippet nedan visar gammalpolska från Föllinge. Titta, njut, inspireras och varmt välkommen till kursen!